Hemma efter en resa i Tyskland

Tyskland var bra. Men ack så skönt att ändå vara hemma igen. Jag sov så lite under resan att jag kände mig som en zombie när jag i slutet av vistelsen började orienterade mig mot flyget hem. Kanske gick jag i sömnen?

Jag tänkte att varför inte göra ett sånt där klassiskt "Hobbyfotografen-inlägg" (som jag inte gjort på evigheter) med färska bilder och bildtext.
 

frankfurt

Frankfurt från Main Tower. Det råkade vara en stor bilmässa samma helg så Frankfurt kryllade av bilfanatiker från hela världen.
 

street art

En massa Brazilienska street artists hade i samarbete med Frankfurt Kunsthalle organiserat en uställning med målningar runtom i hela centrum. Kunsthalle gav enbart ut kartor så man kunde hitta konstverken. Artisten bakom den här stora målningen heter Onesto.
 

Smakade på tyska kulturen.
 

Frankfurt by night i sextuple-exponering (6 bilder). Jag ser rätt så rolig ut när jag tar en sån här multiexponering då jag snabbt rotera kameran under en lång seriebildstagning. Speciellt fotografer brukar se snett på mig.
 

gråfilter

På Söndagen kom jag till Duttweiler och Gimmeldingen som utan tvekan var det finaste området jag såg under resan. Där träffade jag min kund och fotograferade sedan en bild för en vinetikett. Bilden ovan är en testbild där jag håller i ett gradient gråfilter som som är bra att ha då ljusförhållandet inte är på din sida. Söndagens fotografering var väldigt slitsam, en av mina tyngre fotograferingar.

 

PS. Vernissagen var super, tack alla som tittade in! Det kom fler människor än vad jag hade förväntat och stämningen var god.

17.09.2013 kl. 16:35

Välkommen på vernissage

 

Alla är välkomna på Vernissage till Galleri Zebra, så ta gärna med en vän eller två. Under vernissaget bjuds det på vin (också alkoholfritt) och småtugg.

02.09.2013 kl. 12:39

Något att vara tacksam för
Den senaste tiden har jag haft mycket för mig som fotograf som jag gärna vill dela med mig; svårt att ens veta var jag ska börja då allt har gått så fort.

Det var på Ratata det egentligen började; jag köpte mig en kamera och skapade en fotoblogg med inte höga förväntningar, så döpte bloggen till "Hobbyfotografen". Det kändes rätt så bra med all respons som plötsligt kom från Ratata bloggaren och självaste Ratata bloggpriset jag fick första bloggräffen 2010 (?). Trist nog var jag inte på plats själv för att ta emot det, hade ingen aning om att jag hae en chans.


Idag är jag en lyckligt lottad fotograf.


Morgonteet idag tänkte flyga ut då jag inkorgen hittade en projektförfrågan av Adobe gällande en kommande kampanj. Igår bokade jag en resa till sydvästra Tyskland var jag ska fotografera en vinetikett. Inte länge efter det har jag en annan resa till Portugal var jag ska fotografera en bildserie till en välgörenhetsorganisation. Nästa torsdag har jag vernissage för min första utställning som är i Karis. Slumpmässigt nog råkar jag ha vernissage i Charlotte, USA samma dag tillsammans med Peter Essick som fotograferat för National Geographics i 25 år.


Jag är väldigt tacksam för all feedback och respons jagfick på Ratata i början av min fotokarriär. Något jag vill tacka alla er som följt med och uppmuntrat mig genom åren, verkligen. Tack alla.

02.09.2013 kl. 10:23

Spontana sommarbilder

kesäkämiKämi är van att spontant bli fotograferad. Ofta bjuder han på sin karakteristika tvivellösa blick.
 

midsommarManges sena midsommardopp på Kråkholmen.

12.07.2013 kl. 13:13

Inspiration - Don McCullin Seeking the Light


En kort dokumentär med hög inspirationsfaktor som berättar om Don McCullin, en världskänd eller snarare legendarisk krigsfotograf vars karriär började 1959. Idag är han fortfarande nyfiken och modig; trots sin ålder ger han den digitala systemkameran en chans.

Vad han jämför och pointerar gällande för- och nackdelar i teknikens förändringar är väl det bästa i dokumentären. T.ex. hur han pratar om "chimping". Hur amatör- och även proffsfotografer idag konstant tittar på skärmen för att se hur bilden blev istället för att ge 100% till motivet och ögonblicket. Annars så ser Don teknikens förändringar som fördelar, något han hade haft stor nytta av under sin karriär.


Många citat var också intressanta så jag noterade några:
 

"I am one of those old dinosaurs that has been using film all his life and suddenly I got all this technology at my hands. It is phenomenal."

 

"One must not think about doing things in life, one must do them."

 

"This speed of this lens is amazing – it has revolutionized my ability."

 

"The light is your friend and it can be your enemy, so I personally go along with it."

 

"War made me dark. I had no reason go around smiling happy and joyful. War took something away from as well as it gave me something. Luckily it did not take my life away."

 

“Now I can walk into almost pitch darkness and shoot by candlelight if I had to. It is extraordinary to think I have been liberated from that fear that “is there enough light?”
 

 

“I have still a bit of life left in me and I still endeavor to take some interesting photographs.” *Samitidigt visas en bild på en katt Don fotograferat* (lite småroligt)

12.07.2013 kl. 12:16

Retouching

Som fotograf brukar jag se mig själv som en redaktionell konstfotograf som ibland fotograferar landskap. Typ. Men min nyfikenhet samt intresse breder ut sig ibland. Kanske för att det stimulerar och därmed håller mitt intresse för fotografering så stark.

Igår läste jag en intervju med Natalia Taffarel som är en etablerad retoucher från Argentina och jag blev genast inspirerad att prova några nya effektiva metoder som hon själv beskriver som väldigt enkla, men allt är ju relativt.

Jag skulle kunna beskriva vad jag gjort, men jag är rädd för att de flesta tappar lusten att ens börja läsa det här inlägget; så istället publicerar jag båda bilderna - before and after.

Innan retocuhing

 

Styling & assistent: Denise Lindh
Modell: Melinda Lönnberg

20.06.2013 kl. 12:13

Årets första bröllopsporträtt

Även fast det har visat sig göra gott att publicera lite bröllopsbilder nu och då så har jag ändå varit dålig på det. Så här kommer en bunt bilder från årets första bröllopsfotografering.

Jag har också några gamla bröllop från 2011 och 2012 som jag gärna också publicerar.

I oktober åker jag eventuellt på min första utomlands bröllopsfotografering som är i London. Det är ett asiatiskt bröllop vilket är helt främmande för mig så för ceremonin har de anlitat fotografer med anpassad erfarenhet.

19.06.2013 kl. 12:37

Inramad bild från Kiskonjoki

Testtrycket blev inramat och hamnade på min vägg. Tavlan är ungefär 70 cm bred vilket är rätt så lämplig storlek för just den här bilden.

17.06.2013 kl. 15:20

Kiskonjoki tryck

Efter senaste inlägget gjorde jag en färd till en till fors; Kiskonjoki, som finns mellan Ekenäs och Salo.

I fredags beställde jag ett testtryck från London från ett tryckeri jag nu ganska länge anlitat för min beställningar. Alltid spännande att se senaste skapelser i tryck – skärmen är ju bara en skärm med pixlar.

Fler bilder från Kiksonjoki.

26.05.2013 kl. 13:54

Fotokoma

Jag insåg i lördags att mappen "Natur & Landskap 2013" var så gott som tom, vilket är konstigt då det är en av de största arkiven från tidigare år. Det här är också den typ av fotografering jag har skäl att kalla terapeutisk, så att lämna den tom för resten av året vore väl bara dumt. Kanske till och med farligt?

Gott hade jag hört om Kärkelänjoki som ligger en bit norr om Fiskars. Dit ville jag definitivt åka.

Så fort jag kom fram hamnade jag i fotokoma. Stående stadigt på tre ben betraktades avskalade områden av forsen ett efter ett i svartvitt genom en knivskarp och gråfiltrerad tilt-shiftlins, varefter inställningarna anpassat kalibrerades. Ibland med flera misslyckade testbilder. Vilket känns naturligt. Manuell fokus och tilt-funktion gör varje bild mer tidskrävande, men väl finslipad och knäppt känns kvalitén på den slutgiltiga bilden väldigt välförtjänt.

Efter ett sista röd blinkade batteri var det dags att landa på två ben igen. Att slå sig om kinderna och vakna till. Jag hade ingen som helst uppfattning om tiden som passerat utan allt jag visste var att jag hade konsumerat en hel del energi – både av mig själv och min kamera.

 

Klicka på bilderna för att se dem större.


Hela fotoprojektet finns att se på min Behancé.

05.05.2013 kl. 15:28

En fotoblogg av en västnyländsk konstfotograf.

Jag skapa fotobloggen 2009 i samband med ett kameraköp. Idag jobbar jag som konstfotograf.

Du hittar mig också på min hemsida och min Facebooksida.