Still alive

Det var visst ett tag sedan jag fick ihop ett blogginlägg här på Ratata. Jag vill bara kort säga att jag har inga som helst planer på att lägga ner. Ratata finns fortfarande i mitt hjärta!

ValdemarMultiexponering med D800E på min morfar Valdemar. Fyra exponeringar—en på honom och tre på mossa och bark, 120x93cm.

16.02.2015 kl. 14:13

Tv-debut på Strömsö

Nu när hösten och mörkret tar över igen blir det antagligen lättare att finna tid att sätta mig ner och skriva några blogginlägg nu och då. Ska iaf försöka ladda upp några heldagsbröllop från i sommar.

Vill börja med att dela med mig gårdagens Strömsöavsnitt. Jag råkar vara huvudgäst som pratar om min fotokonst och demonstrerar hur jag det går till när jag gör multiexponeringar.

>Länk till programmet på Yle Arena<

christoffer gästar Strömsö

Var oväntat kul att spela in avsnittet men hade ingen aning hur det blev framtills igårkväll.

22.09.2014 kl. 11:22

Sommarens första bröllopsfotografering


Jag skulle inte kalla mig själv bröllopsfotograf. Det är iaf inte de bilder jag presenterar i mitt portfolio eller vad folk anknyter till mitt namn. Men alltid nu och då så får jag en del förfrågningar tack vare min lilla blogg här på Ratata.

Här är ett smakprov från årets första bröllopsfotografering. Det var en fantastisk dag med utmärkta förutstättningar för en barnsligt ivrig fotograf.

Kan du gissa var bröllopsporträtten är tagna?


Skriv en kommentar

25.06.2014 kl. 15:37

Blogga eller inte blogga

Kära läsare, jag har haft svårt att hitta tid och ro att blogga. Den där tanken att "det här kunde mina läsaren gilla" återkommer ofta. Men så blir det ständigt bara "framskjutet". Idag känns det som att jag ligger efter med så mycket material att det blir svårare att bestämma hur jag ska göra en comeback – bara börja med aktuellt eller damma av gammalt? Eller kanske både och? Eller varför ens tänka efter så mycket?

Vilken typ av blogginlägg skulle du vilja se? Vardagsbilder, bröllopsbilder, kommersiella jobb, bildexperiment eller något helt annat?

Jag tar snart semester och tänker att det vore kul och realistiskt att få ihop några inlägg.

Jag är lyckligt lottad att bo på Snäcksund var jag nu bott sedan årsskiftet. Bor inte i Villa Snäcksund men delar gård med stipendiaterna. Bilden är knäppt 50m från mitt hus och fotat med infrarött filter monterat på 24-70mm f/2.8 + D800E.


PS. Jag ställer ut flera tavlor på Strand i Ingå just nu, i Galleri Uusitalos nya galleria. Tavlorna hänger där hela sommaren fram till 28 September.Skriv en kommentar

24.06.2014 kl. 14:41

Arbetsvistelse i PortugalJag har varit i nordöstra Portugal över två veckor och har nu nyligen kommit hem. Jobbet jag gjorde var i samarbete med en organisation, AEPGA, som grundades för att rädda utrotningshotade Miranda åsnan. Idag, 12 år senare, är deras verksamhet bredare än så och jobbet jag gjorde omfattar till stor del vad dom står för.

Naturen, landskapen, djuren, de små byarna och människorna jag lärde känna gjorde resan till något helt annat än vad jag upplevt förut. Därmed var det ovanligt tungt att stiga på bussen mot flygfältet.

Projektet var utmanande, men att jobba med så många personer från organisationen gjorde mycket möjligt. Bildserien planeras som bäst att ställas ut i Lissabon och Porto. Förhoppningsvis flyttar den också annastans därefter.


Under dagarna körde jag mycket omkring och planerade bilder till serien; vilka bilder ska fotograferas var och under vilket klocklag. Här letade jag efter ett lämpligt korkträd och passade på att ta en personlig bild.
 


Solnedgångarna var ganska tråkiga och fula, men tog flera bilder iaf.
 

Ägare med sina två lyckliga Miranda Åsnor.


EDIT: märkte nu en vecka senare att inlägget inte hade blivit publicerat. Så!Skriv en kommentar

11.05.2014 kl. 12:25

Inaktiv - ska försöka bättra mig

Har inte tittat in på min blogg på ett bra tag och inser att senaste inlägget är från förra hösten. Rekord. Ska försöka aktivera mig, har en massa bilder som vore lämpliga här; frågan är bara var jag ska börja.
03.03.2014 kl. 22:18

Ratatas höstlista

Dubbel exponering – en lång med handrörelse + skarp med marken.


Beskriv din höst i tre ord.
Flytt, produktivitet (förhoppningsvis), utvidgning.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Hösten är vacker och exklusiv. När löven väl fallit blir jag mer utråkad, vädret blir så dämpat. Grått "tandläkarväder". Tack och lov kommer snön och täcker det som ruttnar.

Hur höstmyser du?
Slår på min playlist på spotify, börjar laga mat samtidigt som jag korkar en flaska rödvin. Gärna efter en fotografering i naturen.

Hur ser din höstoutfit ut?
Har inte direkt någon egen outfit. Varierar en del beroende på vart jag ska. Bra med variation och kontrast tycker jag. Efter att ha röjt mycket ramp i Kronomagasinet är det kul att också klä sig mer sofistikerat. Som i torsdags, då jag var till Bukowskis öppningsfest i Helsingfors för modern- och samtidskonst auktionen.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Ja. Att det sku vara bra med en semester längre än två dagar.


Handhållen sextuplet-exponering (sex exponeringar).


Vad har du på TO-DO listan just nu?
Min TO-DO lista är just nu ovanligt lång, här är en del av den:

Organisera flytt, rensa möbler, köp nya hyllor och säng, tvättmaskin? förbered kommande utställningar, svara på skriftliga intervjuförfrågningar, planera album cover fotograferingar, förbered fotoprojektet i Portugal (när åka?), uppdatera CV, bokföring, web design projekt (hinner jag?), beställ tryck från London, planera personlig fotografering, framkalla film, möte hos Nikon Nordic nästa vecka, möte i Gumbostrand, köp macbook + 2 externa resvänliga hårdskivor och kom ihåg att andas…

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Mycket sysselsättning – gärna fysiks träning. D-vitamin, magnesium och b-vitaminer är också bra att inmundiga. Besök så många utställningar som möjligt.

Bästa musiken för regniga dagar?
Just nu Iron and Wine.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Breaking Bad var förbannat bra. Svårt att hitta en ny serie av samma kaliber.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Jag bläddrar lite på Ratata nu och då, följer främst vänner och bekanta. Annars läser jag flera internationella fotoreleterade bloggar.


Vad är den höstigaste maträtten?
Kryddig linssoppa eller omelett med trattkantareller och bacon + massa ost.

Var hänger du helst under helgen?
Under hösten är jag en hemmaråtta.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
I December åker jag kanske till Florens för att deltaga i grupputställning, i Februari blir det en solo i Amsterdam och på sidan om det har jag några preliminära resor som jag ser väldigt mycket framemot.

Hur förbereder du dig för vintern?
Ser till att jag har sysselsättning och gärna utomlandsresor framför mig. Träffar goda vänner, äter god mat.

 

Allt bildmaterial © C. Relander 2013

04.11.2013 kl. 10:37

Ny retrokamera av Nikon

Nikon har varannan dag sedan förra veckan släppt ut korta videon var de i varje ny del avslöjas lite mer av en kommande fullformat- retrokamera. Heta ryktet säger att den kommer heta ”DF” som står för Digital Fusion. Reklamkampanjen heter ”Pure Photography”.

EDIT: Slutgiltig design. Finns också en helsvart.
 

En fotograf är ute på expedition runt om i Skottland och betraktar fotomiljöer av olika slag. Hittills har dom mest visat närbilder på fotografens orakade skägg, men kameran kommer också mer fram efter varje nytt avsnitt. Lite sakta dock. Majoriteten har skyhöga förväntningar och är beredda att slänga tusenlappar innan dom vet de specifika egenskaperna.Video #1/6. Länkar till följande finns på deras kanal.
 

Kameran låter lovande speciellt för fotoentusiaster med retrosmak som gillar kvalité och mindre extra digitala funktioner. Vad man vet är att den kommer i fullformat med f-fattning och att den släpps med en ny Nikkor 50mm f/1.8 som har en matchande retro look. Kameran sägs också ha samma sensor som Nikon D4. Kommer inte att stöda video, vilket jag tycker är bra. Kameran sägs också komma med någon mysko hybridteknik som jag misstänker (och hoppas) har att göra med sökaren.

5:e November kommer sista videon som längre inte ska va en teaser; det blir en fullständig produktpresentation.

För mig verkar det som en perfekt vardagskamera samt extra kamera för vissa jobb så som bröllop; stilig kamera som inte tar för mycket plats, passar alla de objektiv jag har och dessutom bra att resa med då den antagligen ser ut som en billig loppismodell.

Hoppas också så innerligt att den stöder multiexponering.

 

EDIT: Insåg nu att jag också tidigare gjorde ett Nikoninlägg, jag har tydligen fått Nikonfeber. Har inget att göra med någon sponsor.

30.10.2013 kl. 18:54

Ny Optik - Nikkor 24-70 2.8

24-70

 

Förra veckan var jag efter ett nytt glas som jag länge dräglat efter. Nämligen Nikkor 24-70mm f/2.8G. En fantastisk zoom med bra optik – ett av Nikon bästa objektiv om du frågar mig.

Klicka på bilderna för att se dem större.

 

Ramsholmen. 30 sekunders exponering med gråfilter.

 

Ramsholmen. Testar optiken i motljus.
 

Skäpparträdgården. Såg en kråka som spanade över mig, jag spanade tillbaks.
 

Johan vid en övergiven affär i Horsbäck. Han har ingen relation till den affären, även fast bilden kan antyda det.
 

Alexander övertalade mig att besöka Harolds i Ekenäs. Gick bara dit för bilden.

 

Alla bilder © Christoffer Relander 2013

17.10.2013 kl. 15:03

Att fotografera en annan fotografs bröllop

Förra lördagen var jag i Helsingfors för att fotografera Niklas Gerkmans vigsel och porträtt. Niklas är en trogen Ratata-bloggare som jag länge följt, därför var det en riktig ära för mig att fotografera.

Mer om det i ett senare inlägg! Tvättstugan kallar.
 

26.09.2013 kl. 21:40

En fotoblogg av en västnyländsk konstfotograf.

Jag skapa fotobloggen 2009 i samband med ett kameraköp. Idag jobbar jag som konstfotograf.

Du hittar mig också på min hemsida och min Facebooksida.