Att fotografera en annan fotografs bröllop

Förra lördagen var jag i Helsingfors för att fotografera Niklas Gerkmans vigsel och porträtt. Niklas är en trogen Ratata-bloggare som jag länge följt, därför var det en riktig ära för mig att fotografera.

Mer om det i ett senare inlägg! Tvättstugan kallar.
 

26.09.2013 kl. 21:40

Hemma efter en resa i Tyskland

Tyskland var bra. Men ack så skönt att ändå vara hemma igen. Jag sov så lite under resan att jag kände mig som en zombie när jag i slutet av vistelsen började orienterade mig mot flyget hem. Kanske gick jag i sömnen?

Jag tänkte att varför inte göra ett sånt där klassiskt "Hobbyfotografen-inlägg" (som jag inte gjort på evigheter) med färska bilder och bildtext.
 

frankfurt

Frankfurt från Main Tower. Det råkade vara en stor bilmässa samma helg så Frankfurt kryllade av bilfanatiker från hela världen.
 

street art

En massa Brazilienska street artists hade i samarbete med Frankfurt Kunsthalle organiserat en uställning med målningar runtom i hela centrum. Kunsthalle gav enbart ut kartor så man kunde hitta konstverken. Artisten bakom den här stora målningen heter Onesto.
 

Smakade på tyska kulturen.
 

Frankfurt by night i sextuple-exponering (6 bilder). Jag ser rätt så rolig ut när jag tar en sån här multiexponering då jag snabbt rotera kameran under en lång seriebildstagning. Speciellt fotografer brukar se snett på mig.
 

gråfilter

På Söndagen kom jag till Duttweiler och Gimmeldingen som utan tvekan var det finaste området jag såg under resan. Där träffade jag min kund och fotograferade sedan en bild för en vinetikett. Bilden ovan är en testbild där jag håller i ett gradient gråfilter som som är bra att ha då ljusförhållandet inte är på din sida. Söndagens fotografering var väldigt slitsam, en av mina tyngre fotograferingar.

 

PS. Vernissagen var super, tack alla som tittade in! Det kom fler människor än vad jag hade förväntat och stämningen var god.

17.09.2013 kl. 16:35

Spontana sommarbilder

kesäkämiKämi är van att spontant bli fotograferad. Ofta bjuder han på sin karakteristika tvivellösa blick.
 

midsommarManges sena midsommardopp på Kråkholmen.

12.07.2013 kl. 13:13

Tankar kring förändrade rutiner och jobb

De senaste nio månaderna har mina rutiner och jobb som fotograf förändrats rätt så mycket. Lokala fotograferingar som porträtt och evenemang etc. har minskat, istället sitter jag mest hemma i kontoret och kommunicerar med kunder, kunder ofta från andra världsdelar. Vilket ännu känns ovant och svårt att vänjas vid. Förra veckan gjorde jag ett fotojobb till en voice over artist från North Calorina och nästa vecka börjar jag jobba på bildmaterial till ett nytt album för ett band bosatta i både New York och Milan. Absurt.

Jag gillar förändringen även fast det blir mindre fotografering. Det teoretiska inom fotografering följer ändå med genom planeringsprocessen, vilket har varit både givande och intressant för mig. En ny arbetsmetod och därmed också ett nytt resultat. Förr föredrog jag att vara spontan med mina bilder så det är en rätt så stor förändring.


När planeringsprocessen har ljusnat är det skönt att komma till punkten var bilden ska förverkligas. Efter all tid av planering kan det kännas riktigt välförtjänt att äntligen ta bilden – ett krutladdat ”klick” liksom.  De flesta projekt har krävt multi-exponering så även fast fotograferingen är välplanerade kan det komma motgångar som oftast beror på vädret; helst ska det vara mulet, vintern är dessutom ständigt rätt så svår. Förra sommaren var pålitlig rakt igenom. I vår tänker jag dock skaffa utrustning som gör mig så gott som oberoende av vädret. Det ska bli befriande, även fast det blir en del mer att bära.


Jag är ändå lite rädd för att all extra tid i kontoret ska döda min kreativitet. Jag tänker att kanske det vore lönsamt att öka antalet personliga projekt till några spontana fotograferingar i veckan, även fast jag kanske blir tvungen att skjuta fram en del jobb. Eller ska jag börja fotografera fler personliga projekt efter jobbet? Har jag lyckan att få arbetsstipendiet av Svenska Kulturfonden i år (vilket jag ansökte om) faller ju allting på plats. Men det är ju rätt så önsketänkande.

 

Monika Fagerholm
Monika Fagerholm. © Christoffer Relander

På tal om att jag inte gör mycket lokala fotograferingar nuförtiden så kom jag att tänka på ett porträtt som jag (för inte allt för länge sen) tog på Monika Fagerholm. Porträttet publicerades tillsammans med ett annat i Studentbladet. Allt mer har jag börjat gilla enkla, svartvita och tidlösa porträtt. Klassiska kan man väl säga.

 

17.03.2013 kl. 17:10

Ny 50mm optikTill vänster Nikons 50mm f/1.4 och till höger Sigmas.

Förra helgen var jag via Rajala för att byta min Nikkor 50mm f/1.4 mot Sigmas motsvarande. Jag gillar att fotografera med helt öppen bländare, därför är Sigmas 50mm optik helt enkelt ett bättre alternativ för mig. Sigmas 50mm f/1.4 är väldigt skarp helt vid öppen, bokehn är mjuk som silke och så har den dessutom snabbt fokus, även i mörka ljusförhållanden.

Här är en bunt med testbilder som jag tog förra helgen, de flesta är tagna hos en polare i Lovisa.

Jag ska försöka ladda upp fler vardagsbilder mer ofta, det var ju efter allt därför jag startade den här bloggen.

//
Christoffer
05.04.2012 kl. 16:00

Tandvärk & Dub n Skate

Förra torsdagen begav jag mig till Fiskars för att fotografera ett Dub n Skate evenemang. Jag blev väldigt fascinerad av Janne Saarios monteringen "Skeitattava Veistos", hur häftigt som helst! Ljuset och musiken var inte att klaga på heller.

Här är en bild på hela monteringen tagen av Janne själv

Jag hann inte fotografera länge innan en brutal tandvärk i käken drabbade mig. Glädjen dog. Jag bestämde mig föra att ta mig hem för att käka Burana och försöka sova bort värken. Väl hemma insåg jag vilken lång och plågsam natt som väntade mig - Burana 400 hjälpte knappt alls.

Här är några rutor från evenemanget:


Google+ kan identifiera Theo (på två av bilderna ovan) bara av att se den unika lippis-profilen - automatiskt föreslår den hans tag. Roligt.Utrustning: Nikon D700 och 50mm f/1.4, sista bilden är tagen med 16-35mm f/4.


//
Christoffer
28.02.2012 kl. 13:57

Sommarens färger går i ide


Winston, vid ett gammalt nazi stenkross nära mariehamn.


Förra sommaren, den bjöd på många nya ansikten.
Henry, han gör det alltid lätt för mig att fotografera.


Sami, min nya goda vän. Ibland är han rolig utan att han ens själv vet om det.


Siret, en söt tjej som jobbade i Kumlinge gästhamn.


Oxy, på kaffe.


Robert & Tuuli, mitt roligaste bröllop hittills.


Benjamin, joinade grillfesten i Gammelboda skatepark som ordnades i somras.
Oxy, ännu mer kaffe.


Henry, spexar i Kronomagasinet.


Magnus, en sen midsommarnatt.


Oxy, han har en benägenhet att alltid bli fångad med kaffe serverat framför sig.


Mette & petter, två av många trevliga människor vi stötte på i Kumlinge.


Winston, idag tränar han längre inte parkour, istället tillbringar han sina träningspass i gym.


Min klick, en tidig morgon efter en lång och livlig natt i Knipan.


Miriana, min lillasyster.


Elin & Sami, det blev en lång och rolig fotosession tillsammans med dem i somras. Multiexponerat med D700.


Henry, som vanligt bjöd han på en mysteriös "Henry-blick". Multi exponerat med D700.


Jarkko, han knackade på en dag och jämrade sig över att han fått långt skägg. Jag lånade redskap på ett litet villkor.


Zakarias, min systers pojke, han älskar att bli fotograferat. Jag brukar fråga var han vill bli plåtad, självsäkert och snabbt kommer han med sina förslag.


Sami, han är hungrig.


Tove, en vacker brud.


Henry, en vanlig fredagseftermiddag utanför kronomagasinet.


Simon, bjuder på en kurvig smith.


Roadtrip gruppbild, alla förutom jag.


Dimitri, i jakt efter sanningen. Multi exponerat med D700.


Självporträtt, för omväxling.


Jag gillar svartvita bilder, de lämnar mycket kvar för fantasin. Men en grå höst, klarar inte ens jag av.


//
Christoffer
19.10.2011 kl. 15:38

En fotoblogg av en västnyländsk konstfotograf.

Jag skapa fotobloggen 2009 i samband med ett kameraköp. Idag jobbar jag som konstfotograf.

Du hittar mig också på min hemsida och min Facebooksida.