Ny Optik - Nikkor 24-70 2.8

24-70

 

Förra veckan var jag efter ett nytt glas som jag länge dräglat efter. Nämligen Nikkor 24-70mm f/2.8G. En fantastisk zoom med bra optik – ett av Nikon bästa objektiv om du frågar mig.

Klicka på bilderna för att se dem större.

 

Ramsholmen. 30 sekunders exponering med gråfilter.

 

Ramsholmen. Testar optiken i motljus.
 

Skäpparträdgården. Såg en kråka som spanade över mig, jag spanade tillbaks.
 

Johan vid en övergiven affär i Horsbäck. Han har ingen relation till den affären, även fast bilden kan antyda det.
 

Alexander övertalade mig att besöka Harolds i Ekenäs. Gick bara dit för bilden.

 

Alla bilder © Christoffer Relander 2013

17.10.2013 kl. 15:03

Att fotografera en annan fotografs bröllop

Förra lördagen var jag i Helsingfors för att fotografera Niklas Gerkmans vigsel och porträtt. Niklas är en trogen Ratata-bloggare som jag länge följt, därför var det en riktig ära för mig att fotografera.

Mer om det i ett senare inlägg! Tvättstugan kallar.
 

26.09.2013 kl. 21:40

Spontana sommarbilder

kesäkämiKämi är van att spontant bli fotograferad. Ofta bjuder han på sin karakteristika tvivellösa blick.
 

midsommarManges sena midsommardopp på Kråkholmen.

12.07.2013 kl. 13:13

Årets första bröllopsporträtt

Även fast det har visat sig göra gott att publicera lite bröllopsbilder nu och då så har jag ändå varit dålig på det. Så här kommer en bunt bilder från årets första bröllopsfotografering.

Jag har också några gamla bröllop från 2011 och 2012 som jag gärna också publicerar.

I oktober åker jag eventuellt på min första utomlands bröllopsfotografering som är i London. Det är ett asiatiskt bröllop vilket är helt främmande för mig så för ceremonin har de anlitat fotografer med anpassad erfarenhet.

19.06.2013 kl. 12:37

Tankar kring förändrade rutiner och jobb

De senaste nio månaderna har mina rutiner och jobb som fotograf förändrats rätt så mycket. Lokala fotograferingar som porträtt och evenemang etc. har minskat, istället sitter jag mest hemma i kontoret och kommunicerar med kunder, kunder ofta från andra världsdelar. Vilket ännu känns ovant och svårt att vänjas vid. Förra veckan gjorde jag ett fotojobb till en voice over artist från North Calorina och nästa vecka börjar jag jobba på bildmaterial till ett nytt album för ett band bosatta i både New York och Milan. Absurt.

Jag gillar förändringen även fast det blir mindre fotografering. Det teoretiska inom fotografering följer ändå med genom planeringsprocessen, vilket har varit både givande och intressant för mig. En ny arbetsmetod och därmed också ett nytt resultat. Förr föredrog jag att vara spontan med mina bilder så det är en rätt så stor förändring.


När planeringsprocessen har ljusnat är det skönt att komma till punkten var bilden ska förverkligas. Efter all tid av planering kan det kännas riktigt välförtjänt att äntligen ta bilden – ett krutladdat ”klick” liksom.  De flesta projekt har krävt multi-exponering så även fast fotograferingen är välplanerade kan det komma motgångar som oftast beror på vädret; helst ska det vara mulet, vintern är dessutom ständigt rätt så svår. Förra sommaren var pålitlig rakt igenom. I vår tänker jag dock skaffa utrustning som gör mig så gott som oberoende av vädret. Det ska bli befriande, även fast det blir en del mer att bära.


Jag är ändå lite rädd för att all extra tid i kontoret ska döda min kreativitet. Jag tänker att kanske det vore lönsamt att öka antalet personliga projekt till några spontana fotograferingar i veckan, även fast jag kanske blir tvungen att skjuta fram en del jobb. Eller ska jag börja fotografera fler personliga projekt efter jobbet? Har jag lyckan att få arbetsstipendiet av Svenska Kulturfonden i år (vilket jag ansökte om) faller ju allting på plats. Men det är ju rätt så önsketänkande.

 

Monika Fagerholm
Monika Fagerholm. © Christoffer Relander

På tal om att jag inte gör mycket lokala fotograferingar nuförtiden så kom jag att tänka på ett porträtt som jag (för inte allt för länge sen) tog på Monika Fagerholm. Porträttet publicerades tillsammans med ett annat i Studentbladet. Allt mer har jag börjat gilla enkla, svartvita och tidlösa porträtt. Klassiska kan man väl säga.

 

17.03.2013 kl. 17:10

Mera publicering

Har hänt en hel del sedan mitt senaste inlägg. Kort sagt så har mitt andra album som jag publicerade i söndags blivit riktit populärt! Galet hur många som uppmärksammat det runt om i värlen...

Här är en av bilderna.Ett brett leende fastnade i morfars kinder, då jag berättade att multiexponeringen jag hade tagit på honom förra veckan nu var populär i Kina.
11.07.2012 kl. 16:02

Grantorp multi-exponering

På veckoslutet var det 30-årsfest i Grantorp i Karis. Förutom att jag fotograferade festbilder passade jag också på att ta några multi-exponeringar, här är en på Dizi.Fler multi-exponeringar har jag här.
19.06.2012 kl. 18:44

Första maj

 
Den första maj blev det en picnic vid Ramsholmen, Sami deltog glatt.

//
Christoffer

 

02.05.2012 kl. 15:27

Ny 50mm optikTill vänster Nikons 50mm f/1.4 och till höger Sigmas.

Förra helgen var jag via Rajala för att byta min Nikkor 50mm f/1.4 mot Sigmas motsvarande. Jag gillar att fotografera med helt öppen bländare, därför är Sigmas 50mm optik helt enkelt ett bättre alternativ för mig. Sigmas 50mm f/1.4 är väldigt skarp helt vid öppen, bokehn är mjuk som silke och så har den dessutom snabbt fokus, även i mörka ljusförhållanden.

Här är en bunt med testbilder som jag tog förra helgen, de flesta är tagna hos en polare i Lovisa.

Jag ska försöka ladda upp fler vardagsbilder mer ofta, det var ju efter allt därför jag startade den här bloggen.

//
Christoffer
05.04.2012 kl. 16:00

Sofie & Marcus

//
Christoffer
13.03.2012 kl. 22:56

En fotoblogg av en västnyländsk konstfotograf.

Jag skapa fotobloggen 2009 i samband med ett kameraköp. Idag jobbar jag som konstfotograf.

Du hittar mig också på min hemsida och min Facebooksida.